UNHCR registruje už takmer 150.000 sýrskych utečencov

10.08.2012 Celý región

Ženeva 10. augusta (TASR) - Pred bojmi v Sýrii, najmä v meste Aleppo, uteká čoraz viac sýrskych civilistov. V štyroch susedných krajinách sa od začiatku konfliktu zaregistrovalo už takmer 150.000 utečencov, oznámila dnes Organizácia Spojených národov.

Celkovo 50.227 sýrskych utečencov registrujú v Turecku, kam ich len tento týždeň prišlo vyše 6000.

"Za uplynulý týždeň došlo rozhodne k ostrému nárastu počtu (utečencov) prichádzajúcich do Turecka. Mnohí ľudia prichádzajú z Aleppa a okolitých dedín," povedal podľa agentúry AP na tlačovom brífingu hovorca Úrady vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Adrian Edwards.

Sýrske armádne jednotky vytlačili povstalcov zo strategickej oblasti Aleppa, najväčšieho sýrskeho mesta ležiaceho neďaleko tureckej hranice, zrážky však pokračujú a podľa OSN konflikt, ktorý zachvátil Sýriu, nebude mať v dohľadom čase víťaza.

Podľa posledných údajov zo štvrtkového večera bolo v Jordánsku zaregistrovaných 45.869 sýrskych utečencov, v Libanone ich registrovali 36.841 a v Iraku 13.587. Zo Sýrie sa zároveň od 18. júla do svojej krajiny vrátilo 23.228 irackých utečencov.

"Vieme, že vo viacerých krajinách sú veľké počty utečencov, ktorí sa zatiaľ nezaregistrovali," povedal Edwards.

Viacero sýrskych utečencov pricestovalo aj do iných štátov, napríklad do Alžírska, Egypta či Maroka, no tiež do gréckeho regiónu Evros pri tureckej hranici. Ide však o "skutočne maličké" počty v porovnaní s prílevom utečencov do krajín susediacich so Sýriou, dodal Edwards.
 

Vyberte región